Η σήτα αποτελείται από ειδικό ύφασμα που εφαρμόζεται σε πλαίσια αλουμινίου και σπανιότερα σε πλαίσια ξύλου με σκοπό να αποτρέπει την είσοδο ενοχλητικών εντόμων όπως κουνούπια και μύγες, ενώ ταυτόχρονα να επιτρέπει να αερίζεται ο χώρος.

Σήμερα υπάρχουν διάφορα είδη σήτας:

" Σταθερή
" Ανοιγόμενη (πόρτα)
" Κάθετης Κίνησης
" Οριζόντιας Κίνησης
" Plisse Οριζόντιας Κίνησης χωρίς κάτω οδηγό

" Plisse Οριζόντιας Κίνησης με κάτω οδηγό
" Συρόμενη
" Επάλληλη


 i. Σταθερή Σήτα.

 

  Αποτελείται από ένα πλαίσιο από αλουμίνιο στο οποίο τοποθετείτε το ύφασμα της σήτας. Το πλαίσιο στερεώνεται είτε επάνω στο υπάρχον κούφωμα, είτε άμεσα στο τοίχο.   Το βασικό μειονέκτημα της σταθερής σήτας είναι απλά ότι δεν ανοίγει. Χρησιμοποιείται ως συνήθως σε θέσεις όπου ούτως η άλλος δεν θα ήταν δυνατό το άνοιγμα της σήτας.


 ii. Ανοιγόμενη Σήτα.

  Αυτό τον τύπο σήτας τον συναντάμε κυρίως σε μορφή πόρτας, αποτελείται από την κάσα σε σχήμα "Π" και το ανοιγόμενο φύλλο στο οποίο τοποθετείτε το ύφασμα της σήτας. Η κάσα και το φύλλο κατασκευάζονται από αλουμίνιο. Οι σήτες αυτού του τύπου διαθέτουν μηχανισμό επαναφοράς του φύλλου ούτως ώστε η σήτα να κλείνει μόνη της μετά το άνοιγμα της.


 iii. Σήτα Κάθετης Κίνησης.

   Είναι ο πιο πολύ χρησιμοποιημένος τύπος σήτας. Αποτελείται από ένα άξονα αλουμινίου στο οποίο τυλίγεται το ύφασμα (fiberglass) της σήτας. Διαθέτει ελατήριο επαναφοράς που βοηθάει στο σωστό τύλιγμα του υφάσματος επάνω στον άξονα, αλλά και την επιπεδότητα του υφάσματος όταν αυτό είναι ανεπτυγμένο. Μπορεί να διαθέτουν ελατήριο και έχουν και ένα εξάρτημα φρένου που κάνει πιο ήπια και ελεγχόμενη την επαναφορά της σήτας. Οι σήτες "κάθετης κίνησης" χρησιμοποιούνται κυρίως σε ανοιγόμενες κατασκευές και σπανιότερα σε συρόμενες. 


 iv. Σήτα Οριζόντιας Κίνησης.

   Η σήτα έχει παρόμοια λειτουργία με αυτή της σήτας κάθετης κίνησης, η διαφορά τους είναι στην κίνηση του άξονα της σήτας πάνω σε οριζόντιο κάτω οδηγό. Οι σήτες "οριζόντιας κίνησης" χρησιμοποιούνται κυρίως σε ανοιγόμενες κατασκευές και σπανιότερα σε συρόμενες.


 v. Σήτα Plisse Οριζόντιας Κίνησης χωρίς κάτω οδηγό (με ερπύστρια).

  Η σήτα αυτού του τύπου, είναι τα τελευταία αποτελέσματα στην διαδικασία εξέλιξης στο χώρο της σήτας. Το πλαίσιο της είναι κατασκευασμένο κυρίως από αλουμίνιο εκτός από το κάτω τμήμα, το οποίο είναι ένα αναπτυσσόμενο πλαστικό εξάρτημα (η ερπύστρια). Τα δυο βασικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι:
  1. Το ύφασμα της (fiberglass) δεν τυλίγεται σε κάποιον άξονα, αλλά διπλώνει σε μορφή ζικ-ζακ (plisse).
  2. Παρόλο που είναι οριζόντιας κίνησης και θα έπρεπε να έχει κάτω οδηγό, όπως η κλασική σήτα οριζόντιας κίνησης, εδώ ο κάτω οδηγός ουσιαστικά δεν υπάρχει, αντ' αυτού τοποθετείτε ένα αυτοκόλλητο πλαστικό πάχους λίγων χιλιοστών πάνω στο οποίο κινείται η ερπύστρια.
  Η σήτα αυτή δεν διαθέτει μηχανισμό επαναφοράς και παραμένει στη θέση που την αφήνουμε. Όταν είναι πλήρως ανεπτυγμένη συγκρατείται με ένα μαγνήτη, ενώ το ύφασμα της σ' αυτή την κατάσταση έχει πριονωτή μορφή. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι η πρακτικά ελάχιστη παρουσία του κάτω οδηγού επιτρέπει κατά το άνοιγμα της, εύκολη όδευση.


 vi. Σήτα Plisse Οριζόντιας Κίνησης με κάτω οδηγό.

    Ο σκελετός της σήτας αυτής κατασκευάζεται από αλουμίνιο ενώ το ύφασμα της είναι όμοιο με αυτό του προηγούμενου τύπου σήτας. Λόγω του ότι διαθέτει κάτω οδηγό και όχι ερπύστρια δεν έχει κατασκευαστικό περιορισμό (ύψος > πλάτος). Μπορεί να είναι μονόφυλλη είτε δίφυλλη και το κάθε φύλλο της μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο πλάτος από αυτό του προηγούμενου τύπου. Τέλος ένας υπό-τύπος αυτής της σήτας μπορεί να έχει αμφίπλευρο άνοιγμα.


 vii. Σήτα Συρόμενη.

  Η συρόμενη σήτα αποτελείτε από ένα ή δύο πλαίσια αλουμινίου, μονόφυλλη ή δίφυλλη αντίστοιχα. Το ή τα φύλλα (πλαίσια) κινούνται επάνω σε μια ράγα κύλισης (οδηγός) και μπορούν να είναι είτε χωνευτά (να βρίσκονται μέσα στο τοίχο), είτε εξωτερικά ή εσωτερικά δηλαδή να βρίσκονται στην εξωτερική μεριά ή στην εσωτερική μεριά το τοίχου αντίστοιχα. Για τα κίνηση του κάθε πλαισίου στο κάτω μέρος του τοποθετούνται ράουλα (ειδικά ροδάκια).


 viii. Σήτα Επάλληλη.

 Η επάλληλη σήτα αποτελείτε από δυο φύλλα (πλαίσια) αλουμινίου που κινούνται παράλληλα σε δυο διαφορετικές ράγες κύλισης. Για τα κίνηση του κάθε πλαισίου στο κάτω μέρος του τοποθετούνται ράουλα (ειδικά ροδάκια).


 

ΕΠΙΛΕΞΤΕ EΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Τα cookies καθιστούν πιο εύκολο για μας να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας, επιτρέπετε τη χρήση cookies.